Conciliació laboral i familiar negociada. CGT Berga

Des de la Secretaria de Gènere de la CGT del Berguedà us volem informar que hem tret una guia de recursos i mesures actuals per a la conciliació laboral i familiar negociada. En aquesta guia també exigim una conciliació de qualitat dins del marc de la crisi sanitària, ja que les actuals mesures segueixen sent molt insuficients i evidencien la greu desigualtat de gènere en l’àmbit laboral, la qual repercuteix en diversos àmbits de la nostra vida.

Les persones que cuiden, que encara avui dia són majoritàriament les dones, han de fer els malabarismes necessaris per conciliar, amb repercussió directa al seu lloc de treball i remuneració, i també a la seva salut, a causa de la seva sobrecàrrega laboral. Us adjuntem la nota de premsa on us ampliem aquesta informació. Esperem que sigui del vostre interès i que ens ajudeu a difondre aquest recurs.

PODEU TROBAR LA GUIA COMPLETA AL SEGÜENT ENLLAÇ:

Guia_conciliacio_negociada_COVID19_CGT

El sindicat CGT Berguedà alerta que les mesures de conciliació familiar segueixen sent molt insuficients i evidencien la greu desigualtat de gènere


La Secretaria de Gènere de la CGT del Berguedà ha tret una guia de recursos i mesures actuals per a la conciliació laboral-familiar negociada i exigeix mesures de qualitat dins del marc de la crisi sanitària. Segons alerta el sindicat: “les persones que cuiden, que encara avui dia són majoritàriament les dones, han de fer els malabarismes necessaris per conciliar, amb repercussió directa al seu lloc de treball i remuneració, i també a la seva salut, a causa de la seva sobrecàrrega laboral”.


En temps de pandèmia, quarantenes i confinaments, la conciliació familiar a la feina està preocupant a moltes dones treballadores que tenen càrregues familiars, ja que són elles les qui majoritàriament s’encarreguen de les tasques de cures fent servir mesures de conciliació com la reducció de jornada o l’excedència. De fet, segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), del total d’excedències demanades per a la cura de familiars, més del 83% eren demanades per dones. La xifra s’eleva a més del 92% quan es tracta d’excedències per cura de filles i fills. Amb relació a la reducció de jornada, actualment més del 73% dels contractes parcials són ocupats per dones.


Segon el sindicat CGT Berguedà, l’actual Plan Me Cuida (mesura creada expressament per la pandèmia i recollida a l’ art. 6 del RD llei 8/2020) és una mesura “insuficient i injusta”, ja que es flexibilitza la conciliació laboral i familiar, però “a compte de precaritzar més les nostres vides, ja sigui en l’àmbit econòmic, laboral o de la salut”. En el primer punt, les mesures de conciliació del Plan Me Cuida possiblement augmentaran encara més la bretxa salarial, que actualment se situa en un 21,5% en relació amb el salari mitjà entre homes i dones, segons dades del sindicat. A més, les etapes d’excedència o les reduccions de jornada són un fre per a la promoció laboral així com motiu per a la no renovació de contractes. I es que la gestió d’aquesta crisi està tenint un gran impacte en col·lectius, ja de per si molt vulnerables, feminitzats, precaritzats i en molts casos, racialitzats, com el del personal de neteja, cuidadores a domicili, caixeres, auxiliars d’ajuda a domicili, cambreres de pis i treballadores domèstiques, moltes a temps parcial, segons afirma el sindicat.


Respecte a la salut, segons exposa la CGT Berguedà: “Les actuals mesures forcen que les persones que han de compaginar el treball assalariat amb el treball de cures familiar tinguin una sobrecàrrega que repercuteix directament en el descans, provocant l’esgotament físic i emocional” les quals poden provocar patologies més greus com la depressió, ansietat o trastorn per estres posttraumàtic. En el cas de famílies monoparentals, aquest panorama es veu agreujat tant si la mare ha de teletreballar des de casa, com si ha d’anar a treballar fora.

Una guia que reclama una conciliació familiar i laboral de qualitat
La CGT Berguedà ha realitzat aquesta guia de recursos en context de COVID-19 amb l’objectiu de facilitar les opcions de conciliació negociada i resoldre dubtes existents. El sindicat apel·la a la corresponsabilització d’homes i dones del treball de cures i aposta per a la reclamació del permís retribuït per deure inexcusable per a cobrir les situacions de conciliació familiar. La proposta passa per exigir i negociar amb l’empresa el permís retribuït per deure inexcusable, recollit a l’article 37.3 de l’Estatut dels treballadors i treballadores i l’article 48 de l’Estatut de treballadores i treballadors públics. Segons el sindicat aquest és un “mecanisme que, per una banda, garanteix una conciliació laboral i familiar de qualitat que prioritza la vida enfront del capital i, que per l’altra, l’empresariat assumeixi la seva responsabilitat social en situacions de crisi sanitària”.
Més informació: genere@cgtberga.org
@CgtGenere
@CGTBerga
www.cgtberga.org

Nota descricpció de CGT Genere Berga:

NdP_ConciliacioLaboral_COVID19_CGT(1)

Comparteix