Per què reivindiquem aquest dia?

8 de març Dia Internacional de les Dones Treballadores
VAGA GENERAL FEMINISTA 2021
CGT Berguedà

Per què reivindiquem aquest dia?

El 8 de març es va constituir com el Dia Internacional de les Dones Treballadores entre el 1909 i el 1911, gràcies a la insistència de les companyes socialistes d’aquell moment per visibilitzar les seves reivindicacions per millorar les condicions laborals i socials de la seva classe. En aquells moments, moltes dones obreres del tèxtil havien convocat vagues, però el fet que definitivament va fixar el 8 de març fins avui, va ésser per no oblidar mai el tràgic succés de l’incendi de la fàbrica Triangle Shirtwaist Company, una indústria tèxtil de Nova York on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves, on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals. Accident o resposta de la patronal per la vaga i les seves reivindicacions de millora? El cas és que estaven tancades i no van poder sortir de l’interior mentre tot es cremava. Els teixits que cosien eren de color lila.

L’any 1975 van arribar les burgeses de torn a treure’ns, una vegada més, el nostre protagonisme i des de l’ONU van treure el nom de “treballadora” a aquest dia, deixant-lo amb el Dia Internacional de la Dona. D’aqui la confusió.

Nosaltres reivindiquem l’origen d’aquest dia com el Dia Internacional de les Dones Treballadores per no oblidar-nos que aquestes dones, a més de patir l’opressió pel fet d’ésser dones (patriarcat), també patim l’explotació laboral (capitalisme) i per tant, la nostra existència es fa molt més devastadora a tots els nivells: econòmic, psicològic, emocional, sexo-afectiu, familiar, educatiu. I perquè la classe adinerada ja té els seus recursos per fer valer els seus drets i privilègics.

Quin és el context actual?

La crisi sanitària i econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19 està posant en evidencia totes les desigualtats de gènere i de classe que ja estàvem patint les dones, però que ara mateix s’han agreujats. Aquesta crisi ha posat de manifest que els serveis més essencials són majoritàriament exercits per dones, però també que són els menys valorats i els més precaritzats. Hem vist com les contínues retallades en els serveis públics han derivat en un pèssim servei que els professionals han hagut d’equilibrar donant més del que podien, repercutint clarament en la seva salut. Escasses mesures de protecció als centres de treballs amb la pèrdua massiva de feines, i amb la conseqüent pèrdua de l’habitatge de moltes persones i famílies. L’enganyifa del permís retribuït recuperable i el teletreball com mesures de conciliació laboral i familiar, i un llarg i injust etcètera.
Però també hem vist com la gent dels carrers ens hem organitzat als sindicats combatius, en xarxes de suport mutu als barris, a la feina, per poder combatre amb la nostra solidaritat aquestes desigualtats, per poder donar la cobertura a aquelles persones que l’Estat de benestar els ha donat l’espatlla.
Concretament aquesta crisi està sent més demoledora amb les dones més precaritzades, immigrants sense papers, treballadores de la llar, treballadores sexuals, en definitiva aquelles que sobreviuen amb l’economia submergida, però també amb les dones grans que viuen soles, les criatures tancades a casa, les dones embarassades o en lactància i les persones de risc que han hagut d’anar a treballar amb el neguit de contagiar-se, etc.

Per a què la CGT convoca vaga general i sortim als carrers?

A la nostra comarca els serveis essencials són feminitzats, i en molts casos poc valorats i precaritzats. CGT és present a empreses on ja s’han produït millores i seguim lluitant pels dret de les dones treballadores com és el cas de Monserveis, Residencia MónMartí, Associació Pro Disminuïts Psíquics,  Transports Sanitàris, supermercats com Caprabo, etc. És per tot això que CGT Berguedà sort als carrers el pròxim 8 de març, convocant Vaga General Feminista de 24 hores.

Però des de CGT Berguedà són conscient que la situació actual és molt complicada perquè d’una banda, no podem deixar de lluitar per seguir millorant les nostres condicions laborals i socials i d’altra, estem al mig d’una pandèmia. Per això, convoquem i participem a la Vaga amb totes les mesures de seguretat.
També són conscients que aquest any moltes persones, sobretot al sector comerç i d’hostaleria, tenen una situació laboral molt difícil, per tant, els invitem a fer les seves reivindicacions de manera creativa.

Aquesta lluita és de cada dia, amb l’educació feminista i l’autoorganització en sindicats combatius i de classe.

Anem a la Vaga General Feminista del 8 de març del 2021!
Dia Internacional de les Dones Treballadores.

La por paralitza, l’anarcosindicalisme i els feminismes mobilitza!

CGT Berguedà

Comparteix